30.1.2012

Reserviläisen toiminnallinen viikonloppu

Viikonloppu vierähti maakuntakomppanian ensimmäisellä peruskurssilla. Ohjelmaan kuului aseenkäsittelyä, lähiammuntaa, voimankäyttöä, kuljetusotteita ja ensiapua.

Nappasin muutaman kuvan iPhonella ja käsittelin ne iDarkroom-ohjelmalla "Band of Brothers" -tyyliseksi. Aivan kelvollinen ohjelma ja toimiva lopputulos.





26.1.2012

Väärinpysäköijät ärsyttää

Nyt tuli mitta täyteen. Tästä päivästä eteenpäin alan julkistaa kuvia minun pysäköintipaikalleni luvatta pysäköidyistä autoista.

Miehekkäästi heillä on yleensä puhelimet kiinni, eivät uskalla vastata teoistaan.

Ford Mondeo RKY-146



Citroen Berlingo AIY-498

22.1.2012

Lumilautailemaan vanhemmalla iällä

Kuulostaa hankalalta. Laskettelunopettaja kehottaa liukumaan ensin takakantilla rinnettä alaspäin, sitten varovasti painoa vasemmalle jalalle, ja kun lauta alkaa kääntyä, siirrät painoa etukantille. Paino täytyy säilyttää koko ajan etujalalla. Ja hankalaahan se aluksi onkin, kaatuminen seuraa toistaan, kunnes vähitellen alkaa löytyä se punainen lanka. Ensimmäinen onnistunut kääntyminen tuo mahtavan onnistumisen tunteen.

Varmasti kymmenen vuotta olen hautonut ajatusta lumilautailun aloittamisesta. Olen pitänyt itseäni liian vanhana jo kaksikymppisenä ja joka vuosi aloittaminen on jäänyt ikään vedoten. Nyt viimein ajattelin (vaimon avustuksella), että ensi vuonna olen taas vuoden vanhempi. On pakko toimia nyt.

Rinteessä huomasin, että jännitin ikääni aivan turhaan. En ole vanha, oikeastaan olen nuori. Nuori kolmekymppinen nuorekkaiden viisikymppisten joukossa. Kukaan ei naura kaatumisille, koska kaikki ovat käyneet läpi saman alkuvaiheen kiirastulen: halu on paljon suurempi kuin taitotaso.

Aloittamista helpotti huomattavasti Ellivuoren osaavat välinevuokraajat ja laskettelunopettaja. Oikeanlaiset varusteet ja kärsivällistä opettamista rinteessä. Neuvoja tuli kirjaimellisesti kädestä pitäen. Tästä on hieno jatkaa, lautailusta on tulossa uusi harrastus juoksemisen oheen.






13.1.2012

So the winter finally came to Tampere

Talvi tuli, viimeinkin. Hämeenpuisto sai ylleen kauniin valkoisen peiton. Pimeys helpottaa, valo lisääntyi ja muuttui kuin taikaiskusta.




6.1.2012

Nikonilta tulossa uusi D4-järjestelmäkamera

Nikonilta on tulossa uusi ammattikäyttöön tarkoitettu D4-kamera. Jared Polin pääsi tutustumaan siihen etukäteen ja hän kertoo kamerasta tarkemmin allaolevalla videolla.

Tässä muutamia tietoja tulevasta D4:stä:

Valokuvaus:
- 16,2 megapikselin FX-kenno (36 x 23,9 mm) CMOS
- 3,2 tuuman näyttö
- ISO 100-12 800, laajennettavissa 204 800 asti (Hi-4)
- Kameralla voi ottaa jopa kymmenen kuvaa sekunnissa

Video:
- 1080p 30/24 fps
- 720p 60 fps
- hdmi kautta pakkaamatonta videokuvaa

Luvassa on parannuksia myös automaattitarkennukseen. Tarkennuspisteen voi lukita esimerkiksi kasvoihin ja kameran tarkennus seuraa sitä kohteen liikkuessa. Kameraa voi myös ohjata langattoman verkon kautta, still- ja videokuvaa voi tallentaa esimerkiksi kannettavalla tietokoneella tai vaikka iPadilla. Tarkempia tietoja löytyy näköjään myös Nikonin kotisivuilta.

Vaikuttaa todella hienolta laitteelta. Nyt tiedän mitä toivon joulupukilta ensi jouluksi. Toisaalta nyt D3s:n hinta voi laskea ja tehdä siitä houkuttelevan kohteen...

5.1.2012

Vaatimaton mielipiteeni Yle-verosta

Ylen rahoitusmallia on pohdittu pitkään ja viimein päättäjät pääsivät jonkinlaiseen ratkaisuun. TV-lupamaksu poistuu ja tilalle tulee kaikille pakollinen Yle-vero. Ylen rahoitus on turvattu ja toiminta voi jatkua tulevaisuudessa kuten ennenkin.

Maksu ei ole työssäkäyvälle suuren suuri, omassa taloudessani maksu kohoaa 252 eurosta 280 euroon. Yksin asuvan maksu pienee ja tuloista riippuen se on 50–140 euroa. Lisäksi yrityksen maksavat veroa 317–634 euroa.

Jos vuositulot jäävät alle 7 813 euron, veroa ei peritä. Tämä tarkoittaa siis noin 650 euron kuukausituloja. Tunnen esimerkiksi sairauseläkkeellä olevia ihmisiä jotka saavat noin 750 euroa kuukaudessa. Heillä ei ole rahaa ostaa televisiota, eikä maksaa tv-maksua. Verojen jälkeen kaikki rahat menevät asumiseen ja ruokaan, vaatteita ostetaan kirpputoreilta kerran-pari vuodessa. Nyt he saavat valita kirpputorin ja Yle-veron väliltä.

Itseäni ihmetyttää eniten se, että Yle saa itselleen korvamerkityn veron. Tulevaisuudessa sen ei tarvitse sopeuttaa toimintaansa, kuten muut yhteisin verovaroin ylläpidetyt palvelut. On outoa, että esimerkiksi opetuksesta, sairaan- ja vanhustenhoidosta, teiden ylläpidosta tai vaikka koululaisten ruokailusta joudutaan tinkimään vedoten huonontuvaan taloustilanteeseen. Näille ei vastaavaa järjestelmää ole luvassa, vaan toimijat joutuvat tekemään kovia kustannusleikkauksia.

Ylen verkkosivujen mukaan sillä on neljä televisiokanavaa ja kuusi radiokanavaa. Vakituisia työntekijöitä on 3 100, lisäksi noin 500 määräaikaista. Yle toimii 25 paikkakunnalla. Se myös rahoittaa kotimaisia elokuvia, tv-sarjoja ja dokumentteja. Nämä vain esimerkkejä siitä miten paljon Yle tekee. Ja tätä möhkälemäistä organisaatiota se voi ylläpitää myös tulevaisuudessa. Minkäänlaisia kustannusleikkauksia tai toiminnan tehostuksia sen ei tarvitse tehdä, päinvastoin Yle-veroon voidaan tehdä indeksikorotus jos suhdanteet heikkenevät.

Yle tekee hienoa työtä, sitä en kiistä. Varsinkin internetin ja sosiaalisen median käytössä yhtiö on ottanut edelläkävijän roolin, koska kaupalliset tahot eivät ole sitä uskaltaneet tehdä. Yle-veroa perustellaankin sillä, että ihmiset voivat käyttää muita Ylen palveluja kuin pelkästään televisiota. Samalla logiikalla kaikilta ihmisiltä pitäisi voida periä autovero. Jokaisella on mahdollisuus omistaa auto tai matkustaa vaikka bussilla.

No, tämä nyt oli vain yksittäisen pösilön ärsytyksenpurkaus. Varmasti olen ymmärtänyt asiat väärin ja kaikki on tehty vain minun parhaakseni. Mutta kuvaavaa on, että kirkosta eroamista on perusteltu sillä, että siitä verosta voi luopua mutta Yle-verosta ei.

Yle on tärkeä toimija ja sen rooli riippumattomana tiedonvälittäjänä on turvattava. Mutta millä hinnalla? Milloin sen organisaatio on liian suuri? Miksi sen pitäisi tarjota suojatyöpaikkoja toimittajille kohtuullisen korkealla kuukausipalkalla?

3.1.2012

Vuosi elämästäni

Kuvasin vuoden 2011 ajan ympärilläni olevia asioita. Halusin tallentaa polun, jota pitkin taivalsin halki koko vuoden. Kuvat otin iPhonellani, siksi että se oli koko ajan mukanani.

Kyseessä ei ollut varsinainen 365-projekti, jossa kuvataan jotain tiettyä aihetta (esimerkiksi itseä) joka päivä samaan kellon aikaan. Halusin vain kuvata vuottani, en jokaikistä päivää, ainoastaan elämääni. Kuvia kertyi 288.