
Ylen rahoitusmallia on pohdittu pitkään ja viimein päättäjät pääsivät jonkinlaiseen ratkaisuun. TV-lupamaksu poistuu ja tilalle tulee kaikille pakollinen Yle-vero. Ylen rahoitus on turvattu ja toiminta voi jatkua tulevaisuudessa kuten ennenkin.
Maksu ei ole työssäkäyvälle suuren suuri, omassa taloudessani maksu kohoaa 252 eurosta 280 euroon. Yksin asuvan maksu pienee ja tuloista riippuen se on 50–140 euroa. Lisäksi yrityksen maksavat veroa 317–634 euroa.
Jos vuositulot jäävät alle 7 813 euron, veroa ei peritä. Tämä tarkoittaa siis noin 650 euron kuukausituloja. Tunnen esimerkiksi sairauseläkkeellä olevia ihmisiä jotka saavat noin 750 euroa kuukaudessa. Heillä ei ole rahaa ostaa televisiota, eikä maksaa tv-maksua. Verojen jälkeen kaikki rahat menevät asumiseen ja ruokaan, vaatteita ostetaan kirpputoreilta kerran-pari vuodessa. Nyt he saavat valita kirpputorin ja Yle-veron väliltä.
Itseäni ihmetyttää eniten se, että Yle saa itselleen korvamerkityn veron. Tulevaisuudessa sen ei tarvitse sopeuttaa toimintaansa, kuten muut yhteisin verovaroin ylläpidetyt palvelut. On outoa, että esimerkiksi opetuksesta, sairaan- ja vanhustenhoidosta, teiden ylläpidosta tai vaikka koululaisten ruokailusta joudutaan tinkimään vedoten huonontuvaan taloustilanteeseen. Näille ei vastaavaa järjestelmää ole luvassa, vaan toimijat joutuvat tekemään kovia kustannusleikkauksia.
Ylen verkkosivujen mukaan sillä on neljä televisiokanavaa ja kuusi radiokanavaa. Vakituisia työntekijöitä on 3 100, lisäksi noin 500 määräaikaista. Yle toimii 25 paikkakunnalla. Se myös rahoittaa kotimaisia elokuvia, tv-sarjoja ja dokumentteja. Nämä vain esimerkkejä siitä miten paljon Yle tekee. Ja tätä möhkälemäistä organisaatiota se voi ylläpitää myös tulevaisuudessa. Minkäänlaisia kustannusleikkauksia tai toiminnan tehostuksia sen ei tarvitse tehdä, päinvastoin Yle-veroon voidaan tehdä indeksikorotus jos suhdanteet heikkenevät.
Yle tekee hienoa työtä, sitä en kiistä. Varsinkin internetin ja sosiaalisen median käytössä yhtiö on ottanut edelläkävijän roolin, koska kaupalliset tahot eivät ole sitä uskaltaneet tehdä. Yle-veroa perustellaankin sillä, että ihmiset voivat käyttää muita Ylen palveluja kuin pelkästään televisiota. Samalla logiikalla kaikilta ihmisiltä pitäisi voida periä autovero. Jokaisella on mahdollisuus omistaa auto tai matkustaa vaikka bussilla.
No, tämä nyt oli vain yksittäisen pösilön ärsytyksenpurkaus. Varmasti olen ymmärtänyt asiat väärin ja kaikki on tehty vain minun parhaakseni. Mutta kuvaavaa on, että kirkosta eroamista on perusteltu sillä, että siitä verosta voi luopua mutta Yle-verosta ei.
Yle on tärkeä toimija ja sen rooli riippumattomana tiedonvälittäjänä on turvattava. Mutta millä hinnalla? Milloin sen organisaatio on liian suuri? Miksi sen pitäisi tarjota suojatyöpaikkoja toimittajille kohtuullisen korkealla kuukausipalkalla?